Photo 1576671081837 49000212A370

Frauderende controller moet beursfonds Fagron €1,6 mln terugbetalen

17 juni 2020

Een overwinning mogelijk gemaakt door Bureau Bedrijfsfraude powered by LXA The Law Firm. Fagron werd bijgestaan door advocaten Daan Folgering en Edwin Mulders

Het volgende artikel verscheen op 16 juni 2020 in het FD:

Bij het beursgenoteerde apotheekbedrijf Fagron wisten medewerkers met hulp van familieleden in totaal meer dan €1,6 mln te verduisteren. Met het gestolen geld financierden ze onder meer een woning, auto's en de aanleg van een tuin. Ze moeten nu alles terugbetalen, zo blijkt uit een recent vonnis in handen van het FD.

Centraal in de fraude staat oud-controller Danny de G. die jarenlang een financiële sleutelrol binnen het bedrijf speelde. Hij genoot volgens de rechter een 'groot vertrouwen' en had binnen het bedrijf een tekenbevoegdheid tot €1 mln.

Fagron zegt tevreden te zijn met de uitspraak van de civiele rechter. De verdenkingen aan het adres van de controller en diens naasten kwamen vorig jaar naar buiten. Mogelijk volgt nog een strafrechtelijk traject. Fagron heeft aangifte tegen De G. gedaan.

Omzeilen

Zijn sleutelrol bij Fagron bracht De G. in een positie om jarenlang geld weg te sluizen met behulp van valse facturen, zo stelt de rechter. 'Dat grote vertrouwen zal ongetwijfeld hebben geholpen bij het omzeilen van de controles en het aansturen van ondergeschikten met wie hij een team vormde bij het doen van de betalingen', oordeelt de rechter. Dat 'team' bestond onder meer uit zijn vrouw, die werkte op de afdeling inkoop van Fagron. Ook zijn tweelingbroer Patrick en een medewerker op de financiële afdeling profiteerden.

Om onder de radar te blijven zette De G. een systeem van heimelijke betalingen op aan twee door hem opgerichte vennootschappen, waaronder boekhoudkantoor Finrate. De betalingen waren relatief klein en verliepen soms via automatische incasso's, waaronder premies voor verzekeringen, leasekosten voor auto's die in werkelijkheid eigendom waren van Fagron en energierekeningen. Daarbij maakten de fraudeurs soms gebruik van vervalste documenten.

Ibiza

Uit het vonnis blijkt dat De G. ten minste tien echte bedrijven en personen misbruikte als dekmantel voor valse betalingen aan zijn vennootschappen. Omdat deze bedragen relatief laag waren, bleven ze lang onopgemerkt. Het gestolen bedrag liep op tot meer dan €1,6 mln.

De controller gebruikte het geld om zijn woning in Nieuwerkerk aan de IJssel te financieren. Ook liet hij zijn tuin voor meer dan €40.000 opknappen. Verder beschikte De G. samen met twee broers over een vakantiewoning op Ibiza.

Dankzij de fraude kon de vrouw van De G. over een hippe Mini Cooper Countryman beschikken. Zij verrijkte zichzelf ook door 'kinderopvang, internet- en telefoonabonnementen en premie autoverzekering' uit het vermogen van Fagron te bekostigen, staat in het vonis. Ten slotte waren er dinertjes en kaartjes voor attractieparken en evenementen waar Fagron voor opdraaide.

Misbruik

Het zorgvuldig opgebouwde systeem van De G,. stortte in toen Fagron hem eind 2018 verving door een nieuwe financieel manager. Die appte op 12 december aan de cfo: 'Ik ben sinds het vertrek van De G. in detail door de boekhouding van Capelle aan het gaan (…) ik heb het vermoeden dat er gelden zijn onttrokken. Stel ik vanmiddag verder vast maar wil dit wel gelijk bij je melden.'

Het interne onderzoek dat daarop volgde, legde een patroon bloot van jarenlange, systematische fraude. Een anonieme bron met kennis van het interne onderzoek zegt dat Fagron kwetsbaar was omdat het nog jonge bedrijf in korte tijd snel is gegroeid. De interne controle en beheersing groeide in de periode dat De G. er nog werkte niet navenant mee. 'Veel gebeurde op basis van vertrouwen. Daar is misbruik van gemaakt.'

Bron: FD